Vliv potravin na akné

Není pochyb o tom, že akné je velmi nepříjemným kožním neduhem, chronickou nemocí, která má na svědomí spoustu kožních defektů různého typu a rozsahu. Jedná se o nemoc léčitelnou a stejně tak se jí dá mnoha způsoby předcházet, případně je možné ji zachytit už v počátku a zabránit jí v dalším rozvoji. Prevence je přitom samozřejmě základem předcházení u jakékoli nemoci, rozhodně ne jen u akné.

Dneska se podíváme hlavně na prevenci a to konkrétně na prevenci výběrem potravin v našem jídelníčku. Právě jeho složení má podstatný vliv na to, zda a v jaké míře se u konkrétního člověka akné projeví. Které potraviny tedy představují pro naši kůži riziko? A které lze konzumovat s nějakým omezením a které naprosto libovolně? Na prvním místě musíme zmínit čokoládu – asi nejčastější pochutinu mnoha lidí bez ohledu na věk. V souvislosti s akné není čokoláda nijak riziková, pokud nepřekročí určité množství. Pokud jí ale člověk konzumuje hodně a často, je jisté, že se to v jeho tvorbě akné projeví. Pokud chcete její vliv ovlivnit, volte raději kvalitní značky a produkty, které mají celkově na zdraví rozhodně pozitivní dopad.

V mnoha diskusích pak figuruje také mléko. Pokud na akné trpíte, není to zrovna ideální volba, protože opakované výzkumy prokázaly jeho zhoršení při vyšší konzumaci této tekutiny. Jsou i studie doslova uvádějící, že při množství 0,5 litru denně se akné může zhoršit až o 50 procent. Kupodivu nejhorší účinky mělo podle závěrů testování mléko nízkotučné. Také je dobré to nepřehánět s jogurty, smetanou a tvarohem. Obecně jsou tyto potraviny v souvislosti právě s akné celkem rizikovou oblastí. Vše je samozřejmě závislé na tom, jakým způsobem člověk mléko v organismu snáší a jestli mu i jinak působí nějaké obtíže. Pokud vám ale mléko nijak nevadí, asi se jeho konzumace neprojeví ani v průběhu výskytu akné.

Další skupinou s dopadem na formu akné jsou kořeněná jídla. Jejich konzumace většinou zvyšuje míru pocení těla, což má za následek možné přímé zanášení pórů, což je fyzicky jedna z příčin vzniku akné. Na tomto místě je také potřeba nezapomenout ani na jídla kyselá, která mohou být podobně destruktivní záležitostí – hlavně citrusy, kysané nápoje, ale i například pomeranče, které mohou být také velmi kyselé. Pokud jste na tyto druhy potravin i jinak citliví, rozhodně jejich konzumace neprospěje ani vašemu akné. Jsou to hlavně pánové, kdo je pravidelně orientován na masitou stravu – nakonec u mnoha lidí tvoří samotný základ jídelníčku. Je to přirozené, protože z hlediska vydatnosti je to rozhodně dobrá volba.

Na druhé straně se ale vyvarujte masa příliš tučného, protože obsahuje nasycené tuky, které neprospívá ani tělu samotnému, natož pak pokožce. Čemu se tu nevyhneme, je zmínka o smažených jídlech. Bohužel jde stále o jeden z nejčastějších způsobů přípravy jídla a to jak v domácnostech, tak například v restauracích. Pokud ovšem trpíte na akné, snažte se omezit jeho frekvenci a zkuste připravovat jídala častěji nějakým jiným způsobem. Otestujte třeba vaření v páře. Je ale fakt, že takové postupy jsou pro většinu lidí zdlouhavé a pracnější a také často ne zrovna z nejlevnějších. Parní vaření je na druhou stranu velmi zdravou formou přípravy pokrmů, protože suroviny a tím pádem i výsledné jídlo si zachovávají vitaminy, minerály i další látky, které většina jiných metod vaření zlikviduje během procesu.

Tip: Pupalkový olej

Nakonec je potřeba se zmínit o uzeninách. Zaprvé obsahují díky procesu přípravy mnoho látek nepřirozených pro lidské tělo a také hodně soli. Ta je ve velkém množství pro tělo riziková obecně, nejen stran akné. Zanášení pleti je pak velmi častým následkem, což je pro akné jen živná půda. Dejte si také pozor na glykemický index potravin – ty jsou pro pleť dalším rizikem. Cukry jednoduchého typu se nacházejí skoro ve všem, co je kolem nás. Hned můžeme jmenovat například sladké pečivo, mnoho druhů těstovin, případně pečivo, které cukry obsahuje, ačkoli není sladké chuťově. Abychom jenom nestrašili, můžeme také uvést potraviny, které na akné vyloženě pomáhají. Patří sem například listová zelenina a pak potraviny s esenciálními mastnými kyselinami. Ideální volba jsou potraviny bohaté na bílkoviny, ale současně s nízkým glykemickým indexem.

sponzorovane odkazy