10 tipů k dokonalé postavě

1 – Mezi jídlem během bdění nesmí být delší přestávky, než 3 hodiny. Jedině v případě, že chcete jíst za den jen 3 jídla pak můžete mít přestávky déle. To však znamená nejíst nic.

2 – Zapomeňte na zásadu „nejíst po 17:00“. Jezte poslední jídlo dvě až tři hodiny před tím, než půjdete spát. Kdo jí jen do 17:00 a spát jde až okolo 22:00 jen si takovým hladověním zpomalí metabolismus a o to snadněji přibere.

3 – Kombinujte rostlinné a živočišné bílkoviny, omezujte co nejvíce živočišné potraviny. Nechci z vás vyrábět vegetariány, ale současný trend je příliš nastaven na živočišnou stravu. Zdá se, že příliš mnoho masa, mléka, sýrů, másla, smetany může stát v pozadí rostoucího počtu případů rakoviny, obezity, osteoporózy.

TIP: vybíráme nejlepší proteinovou dietu

4 – Upřednostněte „pomalé sacharidy“ před „rychlými“. Pokud nevíte co to znamená, dostudujte si to v kapitole glykemický index potravin. Rychlé sacharidy si do kuchyně ani nepouštějte.

5 – Úplně se snažte vyloučit z potravy cukr. Neslaďte, nekupujte sladká jídla. Zpočátku vám možná bude zatěžko vzdát se sladkostí ale je to věc zvyku. Po pár měsících zjistíte, že vám už nechybí. Cukr třeba vynechat protože k jídlu dodává zbytečně mnoho energie. Navíc je to energie, která se v těle velmi rychle zpracovává, na co tělo reaguje vyplavením inzulinu. To má za následek jednak uložení přebytečné energie do tukových zásob a druhák pokles krevního cukru. Pokles krevního cukru se jmenuje hypoglykémie a ta má mimo jiné jako projev i velmi intenzivní hlad, kdy člověk doslova žere cokoliv, na co narazí. Tento hlad, u někoho až záchvat žravosti se dostavuje asi hodinu a půl až dvě hodiny po snědení sladkosti a člověk si většinou zas dá jen něco sladké. Tak se hubnout nedá. Pokud nebudete jíst sladkosti, hladina krevního cukru bude stabilní a vy nebudete mít žádné záchvaty žravosti a vlny touhy po sladkostech. Vyzkoušet můžete proteinovou dietu.

6 – Pokud nemůžete jíst normální jídlo – není čas, jste v terénu, raději si dejte domácí či koupenou proteinovou tyčinku, nebo speciální bílkovinný nápoj. Dostanete je v obchodech se sportovní výživou. Tyto potraviny jsou sice dražší, jak levné čokoládky, ale prospějí vám. Žádejte takové, které obsahují bílkoviny, trochu sacharidů a tuk. Ideální je kombinovat je se zeleninou, například kedluben se výborně přenáší i očištěn. Takové jídlo vás vydatně zasytí a zaručeně vám neudělá potíže s hypoglykémií.

7 – Snažte se co nejméně solit. I to je věc zvyku a nejlépe uděláte, pokud si na měsíc „naordinujete“ prakticky neslanou dietu. Po tomto čase najednou začnete cítit jiné chutě a zjistíte, že vám i minimální množství soli zcela stačí na dobrý zážitek z jídla. Sůl se vyplatí vynechat proto, že váže v organismu na sebe vodu. To má za následek nárůst hmotnosti a u někoho zvýšený krevní tlak, či dokonce opuchliny (nohy, ruce, oči …)

8 – Nechoďte kupovat potraviny nalačno, tehdy člověk nakoupí i nesmysly, které jinak nepotřebuje.

9 – Nekupujte nic sladké, nebo nevhodné. Pamatujte na to, že co se koupí, to se také sní. Pokud koupíte uherák a čokoládu, sníte to. Možná ne na posezení, ale sníte. No pokud nekoupíte, nesníte. Neklamte sami sebe, že tu bonbonieru a slané tyčinky kupujete pro hosty, kdyby přišla návštěva. Pokud to budete mít doma je riziko, že to spasí zase jen vy …

10 – Jezte co nejpomaleji, důkladně žvýkejte, vezměte si menší příbor, nejezte z hrnce. Dělejte přesný opak toho, co jste dělali v době obezity – hodně tlustých lidí je spěšně, hltavě, při chladničce z hrnce …

sponzorovane odkazy