10 zdravotních výhod čaje Masala Chai

Masala Chai je víc než jen čaj. Je to tradice. Je to uklidňující a hřejivý nápoj, který je vyroben tak, aby přinášel radost. Masala Chai je nápoj, který má kořeny v ájurvédské tradici. A vše začalo bylinami a kořením, než se součástí směsi stal pravý čaj.

Co je to čaj chai?
Chai doslova znamená čaj. V Indii to však znamená čaj s mlékem. Ačkoli slovo chai v západních zemích obvykle znamená černý čaj s kořením, mlékem a cukrem, pravý chai se připravuje čistý – bez koření. Kořeněná verze se nazývá Masala Chai, což v překladu znamená kořeněný čaj. Ať už kořeněný, nebo ne, není pochyb o tom, že Chai je lahodný, uklidňující a jeden z nejlepších mléčných čajů na světě.

Jaké jsou složky čaje Chai?
Základní recept na čaj Chai obsahuje silný černý čaj, obvykle lámavý nebo CTC čaj Assam, vodu, mléko a cukr. Kořeněný Chai může obsahovat mnoho koření: kardamom, černý pepř, zázvor, skořici, hřebíček, badyán, fenykl, muškátový oříšek, kurkumu, šafrán a další. Může obsahovat čokoládu, dokonce i ořechy, ovoce a květy. Ovocné a květinové verze jsou však moderní výtvory, zatímco ty tradiční obvykle obsahují pouze koření. Chai se obvykle připravuje ze sypaného čaje, ale lze použít i čajové sáčky. Chcete-li si však připravit ten nejlahodnější šálek čaje chai, doporučujeme používat kvalitní sypaný čaj a lístky vařit společně s kořením.

Jaké jsou zdravotní účinky čaje chai?
Čaj chai může nabídnout mnoho výhod. Obsahuje černý čaj, takže k prospěšnosti čaje chai patří i výhody černého čaje. Nejčastěji se používá indický a někdy i cejlonský čaj. Dobrou volbou může být také africký černý čaj. Kromě výhod černého čaje zahrnuje chai také mnoho zdraví prospěšných látek z koření. Ta nejběžnější, jako je skořice hřebíček a zázvor, se tradičně používají jak v tradiční čínské medicíně, tak v indické ájurvédské medicíně.

Čaj i koření v čaji chai se vaří déle, než byste vařili běžný šálek, takže mají více času na uvolnění chuti i prospěšných látek. Mějte však na paměti, že druh mléka, cukru nebo jiných přísad může ovlivnit výsledný přínos.

  1. Zvýšení energie
    Čaj Chai obsahuje vysoké množství kofeinu. Vyrábí se z černého čaje s nalámanými lístky nebo typu CTC. Čaje CTC jsou speciálním druhem čaje rozdrceného a vytvarovaného do malých kuliček. Od nalámaných částeček černého čaje nebo prachu očekávejte 1-2krát více kofeinu než od nelámaného čaje Assam.
  2. Antioxidační vlastnosti
    Černý čaj i koření mohou pomáhat chránit buňky před oxidačním stresem. Nejběžnějším čajovým základem pro Masala Chai je čaj Assam. Studie naznačují, že černý čaj Assam má vyšší obsah polyfenolických látek než ostatní indické černé čaje. Antioxidanty mohou pomáhat chránit buňky a posilovat imunitní systém.
  1. Chemoprotektivní účinek
    Studie ukázaly, že jak černý čaj, tak i mnoho koření obsažených v čaji chai mohou mít chemoprotektivní vlastnosti. Pokud další výzkumy potvrdí tvrzení, že černý čaj a koření mohou přispívat ke snížení rizika vzniku rakoviny, mohl by čaj chai zvítězit spojením obou těchto látek do lahodného nápoje.
  2. Podpora trávení
    Zázvor i černý pepř mohou být velmi prospěšné pro trávení. Studie ukázaly, že černý pepř a zázvor mohou přispět ke zlepšení zdraví střev a trávení.
  3. Regulace hladiny cholesterolu
    Černý čaj, skořice, černý pepř, zázvor, hřebíček a další koření mohou pomáhat snižovat hladinu špatného cholesterolu.
  4. Protizánětlivé vlastnosti
    Zánět je spojen s mnoha chronickými onemocněními, od cukrovky po Alzheimerovu chorobu. Výzkum ukázal, že jak černý čaj, tak koření, jako je zázvor, kurkuma, hřebíček, kardamon skořice, vykazují protizánětlivé vlastnosti a mohou pomáhat v boji proti mnoha nemocem.
  5. Zmírnění bolesti žaludku a nevolnosti
    Zázvor v čaji nesmí chybět. Žádný šálek čaje nebude bez zázvoru dokonalý. Kořen zázvoru se běžně používá k léčbě různých druhů nevolnosti, a zvracení. Bylinné směsi chai mohou být lepší volbou při žaludeční nevolnosti než směsi černého čaje.
  6. Zdraví srdce
    Pití černého čaje může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Studie ukázaly, že zázvor, černý pepř a skořice mohou také pomáhat podporovat zdravé srdce.
  7. Pomoc při hubnutí
    Kombinace černého čaje a čaje může pomoci při dosahování cílů v oblasti hubnutí, ale pozor – pravý čaj obsahuje i cukr. To znamená, že můžete dosáhnout zcela opačného účinku. Studie navíc ukázaly, že skořice může pomoci při metabolickém syndromu a napomáhat hubnutí, snižování špatného cholesterolu, hladiny cukru a tuku v krvi a krevního tlaku. Na druhou stranu černý čaj může pomoci se snížením příjmu kalorií a zvýšením spalování tuků.
  8. Ochrana mozku
    Studie naznačují, že pití tří šálků černého čaje denně může pomoci chránit před nemocemi spojenými s mozkem, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Existují nějaké vedlejší účinky?
Ačkoli pití čaje má obecně velmi malé nebo žádné vedlejší účinky a může být velmi prospěšné pro zdraví, měli byste být přesto opatrní. Za prvé, vařený čaj chai obsahuje velké množství cukru. Pokud si připravujete nebo pijete ten tradiční, nezapomeňte cukr snížit nebo použít alternativní sladidlo. Ještě lépe je vyhnout se sladidlům úplně a dopřát si slazený čaj jen při zvláštních příležitostech. Dále koření může u některých lidí způsobovat pálení žáhy. Chai se vyrábí z pravého mléka, takže pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, vyhněte se kravskému mléku a používejte alternativy. Také mléko obsahuje kalorie a cukry, takže dávejte pozor, pokud se snažíte zhubnout. A konečně, chai se vyrábí z černého čaje, který obsahuje kofein. Silný černý čaj, zejména lámaný assamský nebo assamský prachový, má vysoký obsah kofeinu.

sponzorovane odkazy