Jak se stravovat s cukrovkou

Cukrovka je poměrně závažná choroba, při které se musí dodržovat určité postupy. Jedním z těchto postupů je omezené stravování, protože člověk nemocný cukrovkou nemůže jíst jako zdravý člověk. Správná skladba jídelníčku je tedy základem. Diabetická výživa je nedílnou součástí léčby cukrovky. A jak by tedy mělo takové stravování při cukrovce vypadat? Jaké potraviny by se v jídelníčku měly vynechat a jaké by naopak chybět neměly? Na to se podíváme v rámci tohoto článku a pokusíme se nezasvěceným čtenářům vysvětlit, jak by se měli lidé s cukrovkou stravovat. V současné době postihuje cukrovka staré lidi stejně jako mladší generaci či děti. Jde o nemoc, při které není organismus schopný vyrábět si inzulín, což je velice důležitý hormon, jenž pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Příčinu této nebezpečné choroby můžeme najít v genetické výbavě a ve špatném životním stylu. Velká část diabetiků trpí nadváhou nebo přímo obezitou. Nebezpečí vypuknutí choroby zvyšuje nevhodné složení potravy či nedostatek pohybu.

Potravinová omezení

Úplným základem při diabetické dietě je vyloučení jednoduchých sacharidů z jídelníčku. Mezi tyto jednoduché sacharidy řadíme cukr, marmelády, slazené nápoje a další potraviny, jež v sobě obsahují cukr. Dalším podstatným předpokladem diety při cukrovce je časté a pravidelné jídlo, což znamená, že by se mělo jídlo konzumovat pětkrát za den. Diabetici by se měli vyhýbat nevyváženému příjmu potravy, kdy se v rámci jednoho dne takřka nenají a další den se přejí k prasknutí. Kromě zmíněných jednoduchých sacharidů si lidé při diabetické dietě neužijí tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso a potraviny obsahující vysoké množství soli. Jakmile musíte při cukrovce dodržovat dietu a máte chuť na sladkosti, ještě nemusíte úplně zoufat. Dezertům není potřeba se kompletně vyhýbat, nicméně dopřát si je můžete jenom jednou za delší časový úsek. Čokoládové dorty by se každopádně měly nahradit ovocnými či tvarohovými dezerty. Během domácího pečení byste měli využívat umělá sladidla. Pokuste si také pohlídat příjem cukru a jestliže už některý den do sebe dostanete příliš sladkého, přizpůsobte tomu zbytek jídelníčku daného dne a přidejte také nějakou tu pohybovou aktivitu navíc.

Potravinová doporučení

Na druhou stranu by diabetici do svého jídelníčku měli zařadit zdravější, hlavně rostlinné, tuky, tedy olivový olej, nízkotučné jogurty, mléko, tvaroh. Z masa se hodí hlavně bílé a libové maso, takže vhodné je krůtí, kuřecí a rybí maso. Maso by se v takovém případě mělo upravovat vařením, pečením či grilováním, nicméně diabetici by se měli vyhýbat smaženému masu. Odborníci na výživu doporučují konzumaci velkého množství zeleniny, jež by však v sobě měla mít menší množství sacharidů. Z tohoto pohledu se hodí rajčata, květák, zelená paprika, ředkvičky, celer, salát či chřest. Na obsah cukru by se samozřejmě měl brát ohled i při vybírání ovoce, kterého by diabetici měli konzumovat o něco menší množství. Při výběru pečiva musí diabetici volit celozrnnou variantu. Diabetici by se měli naučit jíst pravidelně a často. Minimálně pak pětkrát denně. Vhodné je naučit se konzumovat potraviny pokaždé v přibližně stejnou dobu. Volit by se určitě měly potraviny s nízkým obsahem cukru. Rozhodně by se diabetici měli vyhýbat pochutinám jako čokoláda, sušenky, bramborové chipsy nebo slazené nápoje. Dále nejsou vhodné ani potraviny, jež dovedou rychle zvyšovat hladinu cukru, mezi které se řadí hroznový cukr, bílé pečivo, brambory či bílá rýže. Podobně špatné jsou i výrobky z bílé mouky. Opačný efekt mají potraviny, jež dovedou uvolňovat energii postupně, ty by se jíst měly. Jedná se o sójové maso, luštěniny či zeleninu. Také by se do jídelníčku mělo zařadit dostatečné množství vlákniny. Dvakrát do týdne se hodí konzumace ryb kvůli zdravým omega 3 nasyceným mastným kyselinám, jež přispívají ke stabilizaci krevních tuků a příznivě působí i na kardiovaskulární systém. Diabetici druhého typu by do svého každodenního jídelníčku měli zařadit i polysacharid inulin, protože si díky jeho přispění mohou zlepšit zdravotní stav. Hodně inulinu je obsaženo v cibuli, artyčocích nebo topinamburech. V rámci bylin je vhodná čekanka obecná, smetanka lékařská, lopuch nebo pupava bezlodyžná.

sponzorovane odkazy